1. Anasayfa
  2. Bilgi

Kahve nasıl keşfedildi? Kahvenin tarihi

Kahve nasıl keşfedildi? Kahvenin tarihi
0

Kahve nasıl keşfedildi?

Kahve dünya üzerinde en çok tüketilen içeceklerin başından geliyor. Avrupa ülkelerinden Hindistan’a Rusya’dan Güney Amerika ülkelerine kadar kahve hemen hemen her kültürde kendine yer bulan bir içecek. Peki, sabahları kalkar kalmaz ya da kahvaltıdan sonra içtiğimiz kahvenin tarihi hiç merak ettiniz mi?

İşte kahvenin tarihi…

Günümüzde çok farklı şekillerde karşımıza çıkan kahve, açılan kahve dükkanları ile hayatımıza daha da çok girdi. Neredeyse 600 yıllık bir tarihe sahip olan kahve içindeki kafein sayesinde sabah uyanamayanların ya da kendini daha zinde hissetmek isteyenlerin imdadına koşuyor.

Kahve, sadece zinde olmak isteyenlerin değil kahve aynı zamanda sohbetlerin ve arkadaş toplantılarının da vazgeçilmezidir.

Kahve nasıl keşfedildi?

Hakkında merak eden bir çok kişi olmuştur. Sabahları uykumuzu ne kaçırır? Diye düşününce ilk aklımıza kahve gelmektedir. Bazen acı bir kahve uykunuzu aklınızdan çıkartmaya yardımcı olmaya yetecektir.

Kahve Tarihi

Kahve nasıl keşfedildi?

Hakkında bir çok kaynak bulunmaktadır. Kahvenin tarihi hakkında bir çok farklı bilgi mevcuttur. Pek çok kaynakta belirtildiği gibi kahve, ilk olarak bundan 600 yıl önce günümüzde Etiyopya adıyla bilinen bir Afrika ülkesinde keşfedildi.

Anlatılanlara göre; kahveyi ilk bulanlar Etiyopyalı keçilerdir. Keçiler, yerlilerin daha önce fark etmedikleri bir ağacın meyvelerini yemeye başlar. Daha sonra keçi sahipleri hayvanlarının bu meyveyi yediklerinde daha hareketli olduklarını fark ederler. Bunun üzerine meyvenin hikmeti öğrenmek için o dönemler dervişleri olan Şazili adında bir kişiye meyveleri alıp giderler.

Şazili bu meyvenin suyunu kaynatarak içer ve keçilerde oluşan etkinin aynısının kendisinde de olduğunu fark eder. Böylelikle dünyanın en çok içilen içeceği bulunmuş olur. Ancak, kahveyi sulu bir içecek olarak düzenli olarak kullanmaya başlayanlar Yemenli sufilerdir. Bu kişiler, geceleri uyanık kalarak ibadet etmek için kahve içmişlerdir.

Kahve adı hakkında da bazı farklı yorumlar vardır. Bir yoruma göre; kahve ismini bulunduğu bölgenin adının Kaffa olmasından alıyor. Bir başka açıklamaya göreyse kahve kelimesinin kökeni Arapça bir kelime olan kahwadan geliyor. Bir çok kültürde farklı isimlerde anılsa’da okunuşları hemen hemen birbirlerine benzemektedir.

Kahve Osmanlı topraklarına nasıl geldi?

Osmanlı’da Kahve nasıl keşfedildi?

Etiyopya’da bulunan daha sonra Yemenli sufi dervişler tarafından içecek haline getirilen kahve, sonraki yıllarda tüm Arap Yarımadası’na yayılmıştır. Kahvenin bölgede tüccarlar tarafından yayılmasından sonra Mekke, Şam ve Mısır gibi bölgelerde kahvehaneler açılarak kahve içme kültürü yayınlaşmıştır.

Kesin olmayan bir açıklamaya göre; Kahve Osmanlı topraklarına ilk olarak 1555 yılında iki Suriyeli tüccar tarafından getirildi. Kahve Türk topraklarına girdikten sonra halk tarafından çok sevildi ve özellikle saray halkı tarafından sık tüketilen bir içecek oldu. Kahve, Türk mutfağından kendine has bir hal alarak farklı bir lezzete büründü.

Kahve Avrupa’da nasıl tanındı?

Kahve, Avrupa kültüründe de kendine çok geniş bir yer buldu. Kahvenin Avrupa kıtasına yayılması ise Türk tüccarlar tarafından gerçekleşmiştir. Ancak krallar ve halk kahve içmek için ilk önce papanın kahve içilmesi hakkında bir izin vermesini beklediler.

Papa kahvenin içilebileceğine dair fetva verdikten sonra ilk kahve dükkanı 1645’te İtalya’da açıldı. Avrupa’da açılan diğer kahve dükkanı ise İkinci Viyana Kuşatması’ndan sonra yani 1683’te açıldı. Osmanlı ordusundan kalan kahveleri Viyanalılar kendi usullerine göre hazırlayarak farklı bir kahve tarifi oluşturdular.

Kahve dünyanın geri kalan bölgelerine ise coğrafi keşifler sayesinde ulaşmıştır. Coğrafi keşifler yoluyla sömürge elde eden Avrupa ülkeleri bu ürünü sömürgelerine taşıyarak kahvenin tüm dünyada yaygınlaşıp yetişmesini sağladılar. Türkiye’de özellikle son yıllar’da kahve tüketimi çok daha fazla artmıştır. Bunun sebebi olarak ekonomi ve geçim sıkıntıları gösterilir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir